Idag är det kanelbullens dag, de firar med deras egen tolkning av det klassiska fikabrödet, självklart serveras de direkt från grillen. INGREDIENSER DEG… 3,5 dl varm mjölk, 37° C 2,5 dl strösocker 2,25 tsk aktiv torrjäst 1 tsk salt 3 stora ägg 14 dl mjöl 100 g rumstempererat smör FYLLNING 1 dl ljusbrunt socker 4 tsk kanel 100 g rumstempererat smör GLASYR 100 g färskost 3 msk mjölk 2 dl socker 1 tsk vaniljextrakt 1 krm salt SPECIALUTRUSTNING Gjutjärnspanna eller metallkakform Matberedare INSTRUKTIONER Vispa hälften av mjölken, 1 msk socker och jäst med en matberedare tills det är skummigt, cirka 5 minuter. Tillsätt resten av mjölken och sockret. Häll i salt och ägg och vispa ytterligare en 1 minut. Tillsätt hälften av mjölet och knåda med degkrok. Börja med låg hastighet och arbeta långsamt upp tills degen är slät, cirka 3 minuter. Sänk hastigheten till medellåg och tillsätt hälften av smöret och resterande mjöl. Häll upp degen på en mjölad yta och knåda cirka 2 minuter. Häll över degen till en oljad skål, täck med en ren handduk och låt jäsa på en varm plats tills den fördubblats i bulk, cirka 90 minuter. Blanda socker och kanel. Knåda degen två till tre gånger och kavla ut till en rektangel som är ca 60 cm lång och 30 cm bred. Bred ut 100 gram smör. Strö över kanelsockret. Rulla ihop degen, börja på långsidan närmast dig. Skär degstocken i tolv bitar. Smörj generöst botten och sidorna på en gjutjärnspanna med smör och lägg i rullarna med snittet uppåt i ett lager. Täck med aluminiumfolie och låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Förbered grillen för tillagning på medelvärme (så nära 90 °C som möjligt). Placera pannan med rullarna täckta med folie på indirekt medelvärme, stäng locket på grillen och grädda i 25 minuter. Rotera stekpannan 180 grader, stäng locket och grädda i ytterligare 10 minuter. Ta bort folien från stekpannan och fortsätt tillagningen tills degen är genomgräddad och topparna är lätt bruna, 20 till 30 minuter till. Ta bort från grillen, lägg på en värmetålig yta och låt svalna i 10 minuter. Gör under tiden glasyren. Mosa färskosten med mjölken i en stor skål. Sikta florsockret i skålen och rör om. Tillsätt vanilj och salt och rör om till en slät smet. Bred glasyren över toppen av de varma bullarna och låt stå i 10 minuter. Servera varma eller i rumstemperatur. Visa mer
Se mer från Weber Sverige